Elsősegélynyújtás vérzések esetén

A vér látványa az emberekből más-más reakciót vált ki. Van, aki rosszul lesz, és van, akit nem zavar és tud segíteni. A vérzés súlyossága attól függ, hogy milyen nagyságú, fajtájú ér sérült meg.

A következő vérzéstípusokat különböztetjük meg:

  • hajszáleres vérzés a bőrfelületek horzsolásánál keletkezhet és ilyenkor a hajszálerekből gyöngyöződik a vér.
  • a vénás vérzés esetén a vér lassan folyik a sebből. Minél nagyobb átmérőjű véna sérült meg, annál bőségesebb a vérzés.
  • artériás vérzéskor a sebből ütemesen, fecskendezve tör elő a vér.

A sebek ellátása során törekedjünk, hogy a vérzést megszüntessük, és a fertőzést elkerüljük, ezt a következők szerint tehetjük

A seb környékét vizes vattával, vagy vizes vászonnal tisztítsuk meg. A sebet nem szabad mosogatni vattát soha ne tegyünk a sebbe, csak steril gézlapot! Seb jódozása alól kivétel a harapott seb.

Kisebb sebek sérülése esetén gyorstapasz használható. /Csak tiszta felületen tapad meg./

A jelentősebb vérzések esetén a vérzéscsillapítás érdekében a következőket kell tenni:

  • A sérültet, ill. a sérült testrészt helyezzük nyugalomba /a sérült végtagot emeljük fel/
  • a sérülés alatt és felett minden szorítást szüntessünk meg.
  • helyezzünk nyomókötést a sebre

A nyomókötés feladata a seb olyan mérvű összenyomása, hogy a sérült ér szájadéka is összenyomódjon. A nyomókötés felhelyezése előtt a vérzés csillapításra törekszünk úgy, hogy megfelelő helyen /a verőeres nyomópontoknál/ az újunkkal leszorítjuk az eret. A sebre steril ködszert helyezünk, amelyet sorosra hajtogatott zsebkendővel kettéhajtott kötözőpólyából készítünk és ezt követően pólyamenetekkel feszesen rögzítjük. Ha a nyomókötés átvérzik, akkor újabb nyomókötést helyezünk az átvérzett kötés fölé. Az előző nyomókötést lebontani nem szabad.