Sérültek mozgatása

Kimentés:

A balesetet szenvedett személy kimentésénél a betartandó legfontosabb szempontok:

 1. A kimentés nem kockáztathatja a segédnyújtó életét, hiszen ezzel a bajbajutott sem kap segítséget, csak újabb áldozata lesz az eseménynek!
 2. A kimentés gyors és kíméletes legyen.
 3. Az első tájékozódáskor fel kell ismerni a kimentés lehetőségeit, időigényességét és azonnal műszaki mentést is kérni kell a helyszínre!

Az előzőekből nyilvánvaló, hogy vízből mentést csak úszni biztonsággal, jól tudó végezhet!

Gépkocsiból gyakran válik szükségessé a kimentés. Balesetnél előfordulhat, hogy a sérült súlyos vagy eszméletlen állapota miatt önmaga képtelen elhagyni a járművet. Be kell törni a gépkocsi ablakát, ha az ajtókat belülről bereteszelték.

A kimentés megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a balesetes lába nincs- e beszorulva a pedálok vagy más alkatrészek közé. A biztonsági övet oldjuk ki vagy vágjuk el! A kimentés előtt győződjünk meg arról, hogy a sérült eszméletlen-e? Ha nem az, hol érez fájdalma, hol vannak látható sérülései, vérzései? Majd a Rautek- féle műfogással kiemeljük.

Fektetés:

 1. Félig ülő testhelyzet: úgy kell a beteget fektetni, hogy a legkönnyebbnek érezze a légvételt. Gyakran két kezével támaszkodva a talajra, ő találja meg az optimális testtartást a kielégítő légzéshez.
 2. Lapos fektetés: a fej a törzs síkjában van. Az alsó végtagokat alápolcoljuk ( felemeljük ) , hogy onnan a vér a létfontosságú szervekbe jusson (agy, szív, tüdő ).
 3. Lapos fektetés felhúzott alsó végtagokkal: a heves hasi fájdalom miatt- a hasizmok feszülésének csökkentése érdekében- szükséges lehet, a térdeket behajlítva, emelt helyzetben tartani az alsó végtagokat.
 4. Fej alápolcolása: Pl. eszméleténél lévő koponyasérült esetén a fejet kissé megemeljük.
 5. Stabil oldalfektetés:
 • a sérült oldalához térdelünk a dereka magasságában,
 • térdei alá nyúlunk, és a lábait térdben felhúzzuk,
 • a térdeket erősen magunk felé húzzuk, és ez által megdöntjük a medencéjét és

a törzsének középső részét,

 • a sérült túlsó karját nyújtott helyzetben becsúsztatjuk a kissé megemelkedett

medence alá,

 • a hozzánk közel eső felkarját vállmagasságban megfogjuk és a térdeinél fogva

egy erőteljes mozdulattal átbillentjük a sérült törzsét,

 • elrendezzük a sérült fejét és végtagjait.