Kategória: Román irodalom érettségi tételek

A román irodalom érettségi tételek a román nyelvtan és irodalom vizsgájára való felkészülést segítik. Az itt található témakörök és irodalmi művek lehetővé teszik a diákoknak, hogy a román kultúrával és irodalommal kapcsolatos alapos ismeretekre tegyenek szert. A román irodalom érettségi tételek segítenek a diákoknak mélyebben megérteni a román nyelvet és irodalmat.

Bacovia Lacustra: Poezia

De-atâtea nopţi aud plouând, Aud materia plângând… Sunt singur, şi mă duce-un gând Spre locuinţele lacustre. Şi parcă dorm pe scânduri ude, In spate mă izbeşte-un val – Tresar prin somn,…

Tudor Arghezi: Poezia frământărilor metafizice – Psalmi

Această temă este foarte bine reprezentată în creaţia lui Arghezi. Asemenea marilor creatori, Arghezi şi-a pus marile întrebări asupra condiţiei umane, meditând asupra: locului omului în univers, asupra posibilităţii sale de…

I. Luca Caragiale, O scrisoare pierdutã

Punctul cel mai înalt al dramaturgiei lui Caragiale, O scrisoare pierdută, este în acelaşi timp cea mai valoroasă comedie din literatura romănă. Satiră a moravurilor politice şi familiale din ultimele decenii…

Umanismul si iluminismul

Umanismul este curentul dezvoltat in magnifica epoca a culturii numita Renastere. Termenul de “umanism” are doua sensuri: unul larg, de dragoste fata de oameni, si unul restrans, de interes fata de…

Alexandru Macedonski: Noaptea de Decemvrie

Poemul Noaptea de decemvrie a fost scris la 27 decembrie 1901 şi a fost inclus în ciclul de poezii Flori sacre. A apărut iniţial în revista macedonskiană “Torta morală”, în anul…

Literatura populara, parte integranta a literaturii nationale

Folclorul se constituie ca parte integranta a culturii nationale, si se defineste ca fiind totalitatea productiilor artistice, literare, muzicale, plastice, coregrafice, mimice si dramatice, create si raspandite de popor. Trasaturile ce…

Bacovia: Plumb

Poezia a dat numele primului volum de versuri al lui Bacovia, aparut in 1916. Urmarind celelalte patru volume care i-au urmat, se poate ajunge la concluzia ca poezia “Plumb” poate fi…

Octavian Goga, mesianismul poeziei

O. Goga a fost un poet militant, un poet social, care uită de propriile-i necazuri, fiind chinuit de durerile celor multi şi oprimaţi. Figura bardului de la Răşinari se incheagă însă…

Mihai Eminescu: Floare albastră

Poezia a apărut la 1 aprilie 1873 în Convorbiri literare. Aparent numai, în joc şăgalnic al iubirii, poezia are un substrat grav, anunţând încă de pe acum, poemul Luceafărul. În această…

Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

Publicist, traducator, poet, dramaturg, prozator, filolog, creatorul nuvelei istorice romanesti, primul scriitor modern din Moldova, Costache Negruzzi este un deschizator de drumuri in literatura romana. Capodopera a prozei noastre, nuvela “Alexandru…

LOSTRITA de V. Voiculescu

Vladimir Streinuu incearca o clasificare a prozei lui Vasile Voiculescu (VV), formala, in urmatoarele categorii: a) anecdota simpla (Proba); b) anecdota ilustrativ-ideologica (Fata din Java); c) nuvela cu semnificatii privind realitatile…

De ce-aş fi trist de Tudor Arghezi

În ultima etapă a liricii argheziene configuraţia sufletească a poetului este acceaşi ca mai înainte. Frământarea, necontenita ciocnire de atitudini contradictorii îşi găsesc reflectarea în egală măsură în creaţiile din ultimele…