Monitorok

A monitor a számítógép által előállított információk vizuális megjelenítésére szolgál.

A képmegjelenítés szerint lehetnek:

katódsugárcsöves: (CRT: Cathode Ray Tube) Egy elektronsugarat lőnek ki a képernyő fényporral (elektronok becsapódásakor világító anyag) bevont hátsó falára. Az elektronsugarak intenzitásának megváltoztatásával változtatható a fényerősség. Ilyen módon működnek a TV-k is. Szép képet ad, de nagyon nehéz.

folyadékkristályos: (LCD: Liquide Crystal Display) Két üveglap között vékony folyadék kristályréteg található. Elektromos teret létrehozva a folyadékkristályok molekulái elfordulnak és nem engedik át a fényt így lehet betűket és rajzokat stb.. megjeleníteni. Az LCD- monitorok alacsonyabb energiafogyasztásúak, képük stabilabb és élesebb a katódsugárcsövesnél.

gázplazmás: Bizonyos gázok (ionizált neon vagy argon) a bennük repülő elektronok hatására fényt sugároznak ki. Ezt zárják be két üveglap közé, melyek közül az egyikben függőleges a másikban vízszintes vezetékek vannak az üvegbe zárva. Ezek metszéspontjai határozzák meg azokat a képpontokat, amelyek a vezetékekben folyó áram hatására fény kisugárzására késztethetőek.

A megjelenített kép típusa szerint lehet:

 • Alfa numerikus: Csak karakterek megjelenítésére volt képes, éppen ezért kicsi volt a memóriaigényük. A megjelenítendő karakterek kódjából karaktergenerátor állította elő a karakter pontképét.
 • Grafikus: Karakterek és rajzok megjelenítésére is képes. Képpontonként tárol ezért több memóriát igényel az előbbinél.

A színkezelés szerint megkülönböztetünk:

 • Monokróm (fekete-fehér ill. zöld, papírfehér) Háttérszín+1 szín megjelenítése.
  • Színes : A vörös, zöld és kék keverésével színes képek, ábrák jeleníthetőek meg. Minden alapszínhez egy-egy elektronsugarat bocsátanak ki, amely egy fémlemez háromszögalakban elhelyezett apró lyukacskáin keresztülhaladva vörös, zöld vagy kék fényben felizzó foszforrétegre érkeznek. Ezek keverednek.

A felbontóképesség szerint megkülönböztetünk:

A felbontóképesség azt jelenti, hogy hány pontot képes a képernyőre kirajzolni (egy sorba, ill. egymás alá)

 • Herkules 720*348 képpont monokróm, 2 szín
 • CGA 320*200 képpont, 4 szín (Color Graphics Adapter)
 • EGA 640*350 képpont,16 szín
 • VGA 640*480 képpont, 256 szín (Video Graphics Array)
 • SVGA 1024*768 képpont 256 színt tud megjeleníteni. (Super VGA)
 • Különleges 1200*1024 képpont felbontás mellett, 4096 színt tud kezelni.

Jellemzők:

A kép méretéhez a képátlót adják meg, hüvelykben (inch- ben). Általános a 15-17 inch (1 inch=25,4 mm) képátló.

A legjobb monitorok ún. LR (Low Radiation), azaz alacsony sugárzású monitorok. A készülékből kikerülő elektron és egyéb sugárzás eltéritésével megóvják a kezelőt azok kóros hatásoktól. Ennek hiányában a földelt monitorszűrök védenek a képernyő sugárzásától.

A kép képpontokból áll össze. Minél több képpont alkotja a képet, annál részletgazdagabb lesz. A monitorok esetében beállítható, hogy milyen felbontással szeretnénk használni. Ez két eszközön múlik: a monitoron és a monitorvezérlő kártyán. Csak olyan felbontás állítható be amelyet mindkét eszköz támogat. Jellemző felbontások: 800*600 1024*768 1280*960 1280*1024.

A képpontok mérete mellett a kép minőségét a használt színek száma, azaz a színmélység is befolyásolja. Lehet 8,16,24,32 bites.(8bit=256 szín, 16bit=65 536 szín, 24bit=16,7 millió szín.) Ennyi szín jeleníthető meg egy időben.

Fontos adat egy monitor használatakor, hogy másodpercenként hányszor rajzol újra teljes képet, hányszor frissíti a képernyőt. Ez a képfrissítési frekvencia.

Az emberi szem számára 72 Hz-nél kisebb frekvencia hosszú távon fárasztó. A 85Hz-nél nagyobb érték beállítása a szem szempontjából optimális. Ma már nem ritka a 100Hz-es vagy annál nagyobb (pl.: 120, 140, 170, 200, 240 Hz-es) monitorok.