Az állatok egyedfejlődése

Az állatok egyedfejlődése a megtermékenyítéssel kezdődik. A diploid zigóta sorozatos osztódása a barázdálódás, amely az állatok embrionális egyedfejlődésének első szakasza. A barázdálódás során alakul ki a szedercsíra, majd a hólyagcsíra állapot, amelyben már elindul a csíralemezek fejlődése. A három csíralemezből felépülő bélcsíra állapotban megjelenik az ősbélüreg és a szájnyílás. Ez utóbbi eredeti helyén maradva jellemző az ősszájú állatokra. Míg átalakulva és új helyre kerülve az újszájú állatok fejlődésére jellemző.

A bélcsíra kialakulását a gerinces állatokban a velőcső kialakulása követi, amely a központi idegrendszer fejlődését jelenti, amely a központi idegrendszer fejlődését jelenti. A bélcsíra külső, középső és belső csíralemezeinek további átalakulása már a szervek kifejlődésének folyamatát jelzi.

Az embrionális fejlődés befejeztével a fiatal állat kibújik a petehéjból, vagy születéssel elhagyja az anyaállat testét. Az egyedfejlődés posztembrionális szakaszában, ha a fejlődési változások folyamatosan követik egymást a kifejlett felnőtt egyed megjelenéséig, akkor közvetlen fejlődésről beszélünk. Számos állatnál azonban ez a változás különböző felépítésű lárvaalakon keresztül megy végbe, ez az átalakulással történő posztembrionális egyedfejlődés.