A camera lucida

A biológiában mindig is különleges szerep jutott az illusztrációknak. Sokáig az egyetlen biológiával foglalkozó könyvnek a bestiáriumokat lehetett tekinteni, és ezekben is különlegesen fontosak voltak a kellően lenyűgöző és elborzasztó képek.

A biológia új korszakát jelzik a belga Andreas Vesalius (1514-1564) rajzai. A művészi értékkel is bíró metszetek megjelenésétől számíthatjuk a modern anatómia kezdeteit. Később is a biológia nagyjai, Karl von Linné (1707-1778) , Charles Darwin (1809 -1882), Ernst Haeckel (1834-1908), mindannyian kiváló illusztrátorok is voltak.

A tudományos illusztrációknál azonban nem a művészi érték, hanem az élethűség az elsődleges szempont. A fényképezés felfedezése előtt is kitaláltak számos eszközt, amely ebben tudott segítséget nyújtani. Különlegesen fontossá vált ez a mikrószkópos metszetek lerajzolásánál. Ezen eszközök egyike a camera lucida.

A camera lucida valójában nagyon egyszerű jószág.

A lerajzolandó objektumot szemmagasságba állítjuk és erősen megvilágítjuk, a tárgyról érkező fényt egy kis tükör 90 fokban elforgatja és a szembe vetíti. A kis tűkör azonban csak a pupilla egyik felébe vetíti a tárgy képét, a pupilla másik fele közben az asztalon elhelyezett rajzlapot és a rajzoló kezet látja.
A pupilla két felére vetődő képet az agy egymásra vetíti, ennek köszönhetően a használó egyszerre látja a papírt és a lerajzolandó tárgyat. Nem kell mást tennie, mint kezével követni a papíron a vonalakat és kész is a rajz. A hatás olyan, mintha átlátszó papírra kellene átmásolnia a tárgy képét. Persze a camera lucida használata nem egyszerű mulatság, hosszasan kell fél szemmel bámulni és a fej apró elmozdítása is azt eredményezi, hogy a kép eltűnik a papírról. Ennek ellenére sokan és sokat használták ezt az eszközt.

Azt hihetnénk, hogy a fényképezés feltalálásával be is fellegzett a camera lucidának, de nem így van.
Ma is vannak még olyan területek, ahol sokkal jobban használható, mint a fényképezőgép. Például olyan kövületek lerajzolásánál, ahol a kőzet színe miatt fényképen nem jelennek meg az apró részletek.