CPU és memória


A számítógép rendkívül bonyolult műveletek végrehajtására is képes ha ezeket egyszerű lépések sorozatára vannak bontva (program). Ilyen egyszerű lépéseknek számítanak az adat mozgatások, beolvasások, egyszerű matematikai műveletek.

A számítógép “agya” a központi feldolgozó egység amit CPU-nak hívnak Central Pricessing Unit. Ez irányítja a számítógép adatforgalmát és ez dolgozza fel az adatokat.

Két fő része:    – CU:   Vezérlő egység. “Mint egy közlekedési rendőrként dolgozik.”

– ALU:             Aritmetikai logikai egység. Ez végzi el a matematikai, logikai műveleteket.

A CPU a személyi számítógépek esetén egyetlen egy integrált áramkörű lapkán helyezkedik el. Miniatürizált mérete miatt mikroprocesszornak (MPU) is szokták nevezni. A CPU közvetlen kapcsolatban áll a memóriával. Ugyanis a számítógép által végrehajtandó utasításokat (a program) és az utasításokhoz szükséges adatok itt tárolódnak (a gép kikapcsolásáig). Kisebb műveletek esetén a CPU REGISZTEREKET használ amelyek meggyorsítják az adatok feldolgozását. Ugyanis gyorsabban tud kommunikálni a REGISZTEREKKEL mint a memóriával.

IBM processzorok fejlődési sorrendben:

80286, i386 (SX, DX), i486 (SX, DX), PentiumI, PII, PIII, PIV

Jellemzők: adatszélesség, címszélesség (8-16-32-64 bit); sebesség (frekvencia): ma 2-3 GHz

A processzorokat jellemzi egy bizonyos utasításkészlet, amit képesek értelmezni és végrehajtani.

Memória:szokták központi vagy operatív tárnak is nevezni.

Fajtái:

-RAM:(Random Access Memory: közvetlen hozzáférésű memória.) vagy RWM (Read Write Memory: írható olvasható memória). Az általános feladatok megoldásához szükséges adatok tárolására szolgál.

A RAM-oknál, kivéve CMOS RAM, a gép kikapcsolása után az adatok elvesznek.

(A CMOS RAM egy speciális RAM: feladata a számítógép belső órájának működtetése, a merev- és hajlékonylemez-meghajtók és a memória jellemzőinek valamint egyéb beállítások tárolása (SETUP).

Kis energiafogyasztású, ezért egy speciális erre a célra kifejlesztett elemmel lehet táplálni, így ezek az adatok nem vésznek el kikapcsoláskor).

ROM:Read Only Memory: Csak olvasható memória. A gyárilag beleégetett adatokat tartalmazza. Ez a számítógép kikapcsolásakor is megmaradnak. Nem lehet törölni, felülírni.

A PC-kben a ROM az ún. BIOS programot tárolja, melynek többek között a számítógép elindításakor (az operációs rendszer indulása előtt) van fontos szerepe.

PROM:Programmable Read Only Memory: programozható csak olvasható memória. Olyan mint a ROM, csak gyártás után nem tartalmaz semmilyen adatot. Azt a felhasználó égetheti bele egy úgynevezett beégető készülék segítségével, mely elektromos impulzusok segítségével történik. Később ez nem törölhető és nem is írható felül.

-EPROM, EAROM, EEROM:(Eraseble Programmable Read Only Memory: törölhető programozható csak olvasható memória). Olyan mint a PROM csak tartalma többször is megváltoztatható. AZ EPROM-nál először ultraibolya fénnyel törlik az adatot majd EPROM-égetővel viszik rá az újat. Az EEPROM elektromosan törölhető. Az EEPROM esetén az adatok beírása és törlése különböző elektromos impulzusokkal történik.