Napjainkjellegzetes nyomtatóinak működési elve, a nyomtatók jellemzői

A nyomtató (printer) a kimeneti eszközök közé sorolandó.

A számítógép által szolgáltatott adatok papíron történő rögzítésre szolgálnak.

Működési elv szerint lehetnek:

  1. Ütvenyomtató (már a múlté: még a tűs mátrixnyomtató megtalálható)
  2. nem ütve nyomtató (festéksugaras, lézer vagy termikus hő)

Nyomtatott kép szerint lehetnek:

  1. Alfanumerikus nyomtatók (már a múlté)
  2. Grafikus nyomtatók

I. Az alfanumerikus nyomtatók csak karakterek (betűk, számok karakterek) nyomtatására alkalmasak.

Az alfanumerikus nyomtatók lehetnek:

  1. 1. Karakternyomtatók: (egyszerre egy egész karaktert nyomtatnak).
  2. 2. Margarétakerekes (betűkerekes) nyomtató.

Jell.:szép íráskép, csendes, egyszerre több példány nyomtatására alkalmas, lassú Működési elv :A nyomtatón elhelyezkedő ún. margarétafejen különböző karakterek helyeszkednek el amely körbeforog és a megfelelő karakter előtt megáll, majd egy kis elektromágnessel ráüt a karakterre, amely egy indigószalagon keresztül nekicsapódik a papírnak.

II. Grafikus nyomtatók:

1. Mátrix (tűs) nyomtatók:

A kiviteltől függően megkülönböztetünk 9 ill. 24 tűs nyomtatókat:

A 9 tűs olcsóbb, de rosszabb az írásképe. Az alányúló betűket (f,y,g,j…) csak torzítva tudja nyomtatni. A legjobb írásképet az NLQ üzemmódban képes leadni. (NLQ= majdnem levél minőség).

A 24 tűsek képesek LQ minőségre is (levél minőség). A papírmozgatás történhet: -dörzshajtással (egyedi lapok esetén ) -traktorral(perforált szélű leporelló esetén) Jellemzés: Többpéldányos (indigós) nyomtatásra is képesek. Lassúak és zajosak. Ma már alig használatosak ilyen nyomtatók. Üzemeltetési költségük alacsony (olcsó a festékszalag).

Működési elv: A nyomtatást az egymás alá elhelyezett tűk végzik. A tűket kis elektro-mágnesek mozgatják, amelyet a printer elektronikája (mikroproc.) működtet. A tűk a nyomtatófejben vannak elhelyezve. A fej mozgatását és a papír előtolását  léptetőmotorok végzik Az íráskép úgy alakul ki, hogy a tűk a (fej előtt elhelyezkedő) festékszalagot a megfelelő helyeken a papírhoz ütik.

2  Festéksugaras nyomtatók:

A nyomtatás festéksugárral történik.

Két kivitel terjedt el: -a tintasugaras(INK JET)

– buborék(BUBBLE JET) nyomtató.

Működési elvük:

-Az INK JET nyomtatóban piezócsövecskék “pumpálják” a kilövelendő festékcseppeket. Használaton kívül egy kis lemezke befedi a fúvókákat, hogy a tinta be ne száradjon.

–A BUBBLE JET nyomtatóban a fúvókákban fűtőszál van elhelyezve. Hő hatására a tintába gőz keletkezik, amely a festékcseppet kilövi. A piezo- ill. a fűtőszálat a nyomtató mikroproc.-a vezérli. Az INK JET-nél csak a patront, míg a BUBBLE JET-nél az egész fejet kell kicserélni.

Jellemzés: Irásképük szebb mint a mátrixnyomtatóé, csendesek, gyorsaságuk kielégítő, egyszerre egy példány készíthető, a nyomtatási kép függ a papír minőségétől. Színes nyomtatásra is alkalmasak.

3 Lézer nyomtatók:

A jelenlegi legjobb minőségű nyomtatók egyike.

Jellemzők: gyors (15-20 lap/perc), szép íráskép

Működési elv: Szinte azonos a fénymásolóéval. Egy lassan forgó szelénhenger felületét a hengerrel párhuzamos nagyfeszültségű vezeték töltésekkel látja el. A továbbforduló hengerről eltűnnek a töltések, ahol lézerrel megvilágítjuk. A lézerforrás fényét egy sokszögű tükörrel vetítjük a szelénhengerre. A tükrözés a fényforrás vezérlését a nyomtató mikroproc.-a végzi. A por alakú festék csak ott marad meg ahol a töltések eltérőek (ahol megvilágítottuk lézerrel). A papír töltése ellentétes a festékporéval, ezért amikor a papír a hengerhez simul, a festékszemcsék a papírra tapadnak. A festékpor a fixálás során a kb. 180oC-ra felfűtött hengerek között a papírra olvad. Napjainkban már léteznek színes lézernyomtatók is.

  1. III. Kiegészítés:

Plotterek:

CAD (tervező) programok segítségével tervrajzok készülnek. A plotter felfogható egy PC- vel vezérelt, motorokkal X-Y irányban mozgatott tollnak. A SÍK plotternél a papír le van rögzítve a rajztáblához, és a toll mozog X-Y irányban. A toll le-fel mozgatásával elérhető, hogy a toll csak ott forogjon ahol szükséges.

A DOB plotternél a rajzlapot egy henger mozgatja(X). A hengerrel párhuzamosan (Y) irányba mozgó toll ott ér a papírhoz ahol a program megkívánja. A henger és a tollmozgását a plotter procija végzi. Rajzoló eszköz lehet: Tustoll; Fény (Fotópapír esetén); Tintasugár; Mátrix.